maandag 16 mei 2022

De Taxi naar San Francisco

 

De taxi en de dood

 

Dr. G. Otte

 

Enkele decades gelden was ik samen met een goede vriend en collega in San Francisco voor het jaarlijks congres van de Amerikaanse Vereniging van Neurologie. Als naar gewoonte onderhandelden we met een Taxi chauffeur om ons via een rondrit een origineel overzicht te bieden van de stad.

Het was tegen valavond en ver op het einde van de tour dat we halt hielden op een heuvel van waar de man ons wees op de wijk Castro waar de gay community huisde.  Hij omschreef het als een bruisende gemeenschap, een wijk vol muziek, licht en dans met altijd wel een of meerdere feestjes in volle gang. Aan onze voeten zagen we evenwel een sombere groep donkere woningcontouren met weliswaar hier en daar een schamel flikkerend portierlichtje maar verder niets van kleur of partysfeer te bespeuren. Enkel een bizarre doodse stilte in schril contrast met het eerder flamboyante plaatje dat onze taxi gids ons had afgeschilderd. Toen we hem vragend aankeken vertelde de man dat zijn verhaal een jaar geleden volledig correct zou geweest zijn maar het betrof hier de toestand nadat een mysterieuze ziekte (AIDS) hier dood en verderf had gezaaid. Het was onze eerste kennismaking met de gevolgen van AIDS HIV en het was een beeld dat ons nooit meer zou loslaten. Het is immers een wereld van  verschil om over een ziekte of toestand  te lezen in de NEJM of een ander wetenschappelijk medisch tijdschrift dan met de neus op de maatschappelijke gevolgen van dergelijke door een virus of andere ziekte aangerichte hecatombe, gedrukt te worden. Top down rationeel “begrijpen”- versus bottom-up empathisch “ervaren”, een duale leercurve die ons als arts enkel maar meer Hippocratischer kan helpen worden.

 

De toestand rond HIV is inmiddels sterk geevolueerd en efficiënte behandelingen zijn thans een verworvenheid. Dit is niet in geringe mate te danken aan een sterk activisme van de getroffen gemeenschap en van bezorgde burgers destijds gecentraliseerd in de ACT-UP beweging: een originele “grass-root movement” met goed georkestreerde strategie van  “top down” rationele en “bottom-up” emotionele elementen. Terwijl sommige groepen luidruchtige betogingen voor de drempels van het parlement organiseerden, werkten anderen zich in op vlak van  de wetenschappelijk farmacologische juridische en medico-legale aspecten en slaagden erin de bureaucratische barrières van ongeïnteresseerde ambtenaren te verweken en finaal te doorbreken door steeds luider de stem van de patiënt en de burger in het verhaal te laten weerklinken.  Dat werd wel degelijk in de wandelgangen van de politiek , wetenschap en beleid opgepikt en was de startmotor voor het modern therapeutisch HIV beleid.   

Het succes van dergelijke inside/outside strategie ging niet onopgemerkt voorbij aan de farma-industrie zelf die ook de kracht van de patiënten-stem (bij monde van patiënt-verenigingen, liga’s en dito  belangengroepen leerde kennen).

De strategie die succesvol bleek in de aanpak van een ziekte die vele levens van jonge mensen vernietigde zonder enig perspectief op efficiënte behandeling en dus de maatschappij aanvuurde tot prioritair zoeken naar efficiënte genezing had evenwel ook heel wat onverwachte bijwerkingen.

Als men de stem vande patiënt kon amplificeren en de druk op het beleid opvoeren dan konden producten op de markt gebracht worden, zelfs als niet alle data de gestrenge EBM en RCT bewijscriteria konden doorstaan.

Dit is thans het geval voor de FDA erkenning voor aducanumab (adhelm) in de behandeling van Ziekte van Alzheimer waar de intensieve lobbyen van de Alzheimer liga een belangrijke stuwende kracht heeft gevormd. Onderzoek leerde dat een aantal belangrijke farmaceutische reuzen (Biogen, Eisa, Merck en vele andere) die een rol spelen in de productie van het bewuste farmacon belangrijke donaties deden aan de liga. Wie geïnteresseerd is aan de exacte bedragen cf. referentie

(https://www.alz.org/media/Documents/Pharmaceutical-Industry-Contributions-FY20.pdf).

Hoewel deze erkenning conditioneel is en eigenlijk tegen het advies van de eigen experten inging (10 contra 1) is het duidelijk dat er een enorme (en zeer dure) druk zal komen te staan op de overheid gezien er hoop wordt gewekt bij miljoenen mensen (en families van patiënten) die lijden onder Alzheimer dementie..

We maakten dit mee destijds met de beruchte anti alzheimer medicaties (rivastigmine, galantamine, donepezil) waar de overheid strenge regulatieve procedures instelde die minder te maken hadden met medische kwaliteitscontrole dan wel met het afschrikken van de voorschrijver die zich een massa administratie op de hals haalde en potentiële RIZIV controles. Voor diegenen die trouw en braaf alle procedures volgden en nauwgezet de dossiers bijhielden(formulier A en formulier B)  en gans de administratieve rompslomp erbij namen kan men enkel stellen dat hun inspanningen niet echt beloond werden (wat niet zelden het geval is als politiek en economie belangrijker worden dan ratio en wetenschap). De verkeerde parameters meten is een bekende machaivellistische techniek om de uitkomsten te krijgen die men zoekt.  

Besluit

Bij dit Alzheimer verhaal moesten we spontaan denken aan het verhaal van baby Pia die behandeld werd voor haar SMA met zolmesn..(Novartis) een medicijn met een prijskaartje van maar liefst 109 mil euro. Waar de regering (ministers Maggie De Block en Wouter Beke) aanvankelijk het been stijf hielden voor de terugbetaling vermoedelijk uit vrees voor een financiële dambreuk) moesten ze finaal toch zwichten onder de enorme publieke druk gevoed door een zeer invoelbare (en terechte)  menselijk ethische verontwaardiging: men laat uiteraard geen baby sterven. Waarom de regering of Europa er niet toe kwam om de farma-gigant Novartis tot een zelfde ethische visie te brengen zegt veel over de machtsverhoudingen tussen staat en bedrijf en de interne krachtlijnen in dergelijke kapitalistisch aandeelhouders gestuurde bedrijven. 

Kapitalistisch gestuurde economie en medische ethiek zijn zelden de ideale partners voor een goed en stabiel huwelijk. De levensvatbaarheid van hun nakomelingen is al evenmin een verhaal dat op rozen verloopt.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het antwoord is "42"

  en het antwoord op de vraag is …..42 !   Dr. G. Otte   En nu de vraag: vul het ontbrekend cijfer aan: 1    2    3 …?   “42” is...