maandag 16 mei 2022

Galt is de naam, John Galt

 

Aan de Rand van het Complot

Dr. G. Otte

Who is John Galt?

Tijdens een betoging van Trump aanhangers zag men een man die fier een spandoek droeg waarop stond geschreven “Ik ben John Galt”. Die naam zal misschien niet direct een belletje laten rinkelen maar hij refereert naar het hoofdpersonage uit de SF roman van een filosofe genaamd Ayn Rand.

Het was filosoof Jean Jacques Rousseau die ooit het verschil tussen dwaasheid en krankzinnigheid definieerde als volgt: “de dwaze trekt verkeerde besluiten uit correcte premissen en de krankzinnige trekt correcte besluiten uit valse premissen”. Als de huidige tijd van fake nieuws, antivaxer en covid19 virus sceptici ons iets kan leren, is het wel dat er nog steeds veel wijsheid schuilt in de woorden van deze 18 -eeuwse Frans Zwitserse filosoof.

De voorbeelden zijn legio.

We herinneren ons nog allemaal wel de beelden van een ex-president Donald Trump die de lof zwaaide van chloroquine ter bestrijding van het Corona virus waarna een aanhanger cool aid bleekmiddel dronk en daarna,  al dan niet wit uitslaand te vertrekken naar de eeuwige bleekmiddelvelden. Maar denk nu maar niet dat zoiets de aanhangers ook maar één moment aan het twijfelen zou brengen. Dat zou zonder de waard gerekend zijn. De waard is hier het rotsvaste geloof aan een malafide “deep state”” die het individu probeert te verknechten door elke burger een reeks voorschriften (bv maskers, sociale isolatie, vaccinatie..) op te leggen en die enkel bedoeld zijn om de onderdrukking door een perfide systeem (de pedofiele democraten, de bureaucratie etc?.. te versterken. Foei toch die snode democraten.

Waar halen deze nakomelingen van abraham hunnen mosterd vandaan? Welnu bij een van de meest invloedrijke boeken (na Mein Kampf en de leer van Ron Hubbard (sf schrijver en grondlegger van Scientology) ) nl het boek van maatschappij filosofe Ayn Rand. Het boek met de vrij bizarre titel “Atlas Shrugged” is te vinden op nagenoeg ieder nachttafeltje van Alt Right. Het is een Science fiction verhaal waarin Ayn haar “objectivistische visie op de maatschappij” probeert te verkopen. Hierin roept een avonturier genaamd John Galt alle uitvinders, genieën in wording, ondernemers, coryfeeën van het kapitalisme en “captains of industry” op om hem te volgen naar een geheime enclave in Colorado (Galt’s Gulch een soort utopia voor rijk en machtig (en blank) waarop de rest van de wereld  bestaande uit “loosers en profiteurs” (U en ik dus) zielig in elkaar zakt. Het pathetisch  simplisme druipt er kledderend vanaf maar blijkbaar ervaren sommigen deze nauseeuze secreties eerder als zoete honing die hun narcistisch egocentrisme voedt en flatteert. Deze “elite” ( zo beschouwen ze zich toch) vindt bij Ayan Rand  de  legitimatie van haar schaamteloze verheerlijking van zelfzucht en egocentrisme. Want Ayn predikt het laisser aller kapitalisme, de glorie van de individuele rechten en de verwerping van alle altruïsme. Alles wat het individu blokkeert in zijn expansie moet eraan bv. staat, politiek, gemeenschap of religie. Dat dergelijke denkbeelden wel appelleerden aan een bepaalde groep hardwerkende ondernemers die lak hebben aan gezag en de staat zien als bron van  tirannie die hun expansiedrift met regeltjes en legers bureaucraten zal blokkeren Vergeet compassie, empathie, opwarming van de aarde en andere links groene bekommernissen. Zij en enkel zij zijn de ware helden van de planeet. De rest, de underdogs.. kan wat hen betreft gewoon stikken. Of waaruit weeral blijkt dat de verkoop van dergelijke narcistische almachtsfantasiein nog steeds goed in de markt liggen. De kritiek op Ayn Rand is vernietigend. Zij negeert elke wetenschappelijke en antropologische evidentie van de mens als sociaal wezen en netwerkend collectief in de realisatie van grotere gemeenschappelijke projecten. Zij negeert alles wat de mensheid als species liet overleven. Pogingen om haar filosofie in de praktijk uit te testen ( cf Sears) liepen faliekant af. Maar het ego strelend emotioneel element dat de perceptie van narcistische almacht voedt,  is vaak sterker dan de rede.

Naast deze Ayn Rand afficionado’s  vind je dan natuurlijk de onvermijdelijke complotdenkers waarmee er hier te lande ook menige bonte volière kunnen gevild worden. Deze richten hun pijlen ook naar  de snode Big Farma (en zeker niet te vergeten de baardige duivel aka Mr. Bill Gates). En dus  weigert men vaccins en neemt men enkel zijn toevlucht tot…veterinaire preparaten ( ongeacht het feit dat deze uiteraard ook door diezelfde farma-industrie worden vervaardigd). Bleekwater is voorlopig iets minder populair  maar bepaalde  worm dodende middelen zoals ivermectine doen het wel goed.

Dat er een “discreet” verschil bestaat tussen wormen en virussen en dat veterinaire dosages,  die bedoeld zijn voor een paard of een koe van gemiddeld 500-1000 kg)  niet direct de beste optie  zijn voor een mensachtige  persoon van  75-85 kg kg) is een triviaal detail die deze  ijverige  onverschrokken capitool bestormende vrijheidsstrijders en toegewijde anti vaxxers niet kan afschrikken.

Ze gaan zelfs verder en weigeren om bij ingrepen bloedtransfusies te krijgen als het bloed afkomstig is van tegen Covid gevaccineerde  donoren. Met al die chips in de vaccins kan je niet voorzichtig genoeg zijn, nietwaar. Stel dat ze s ’nachts gekloond zouden worden !! Cowboys en Aliens.

Nu meer en meer mensen gevaccineerd worden zal het voor die weigeraars helaas steeds moeilijker worden. Maar wellicht kunnen ze raad vragen aan de getuigen van Jehova of emigreren naar Colorado. Alle rednecks naar Galt’s Gulch.

Dat hun “ blondgevederde polyflos boas” ex-president natuurlijk zelf ook  gevaccineerd was en zijn bloed krioelde van Covid antistoffen heeft zijn clan niet verhinderd ongevaccineerd aan Covid te sterven.

Wie overleed was niet sterk genoeg en behoorde dus niet tot de “elite”.

De lof der … dwaasheid

Aan U die zoals Erasmus – tegen beter weten in-  maar gedreven door een even onverwoestbaar altuistisch idealisme op basis van logos, ratio en wetenschappelijk denken, deze misleide “gelovigen” met de moed der wanhoop probeert te bekeren:  wij bewonderen uw inspanningen en doorzettingsvermogen maar gedenk ook de wijze woorden van de Duitse dichter en orientalist (18 de E) Friedrich Ruckert: “lucht kan je niet vangen in een kooi noch  water in een zeef.”

Misschien ligt de grootste dwaasheid wel bij U en ik die er blijven vanuit gaan dat dat mensen vooral alles doen wat logisch en redelijk is.

Een quote die we dan weer te danken hebben aan Richard Whately (Engelse filosoof, theoloog en logicus 18-19 de E).

Een quote die op de keper beschouwd nog zo gek niet is.

Die 18 -eeuwse filosofen hadden meer verstand in de distale phalanx van hun hun kleine  teen dan Ayn Rand en co in gans hun egocentrisch corpus.

----------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

het antwoord is "42"

  en het antwoord op de vraag is …..42 !   Dr. G. Otte   En nu de vraag: vul het ontbrekend cijfer aan: 1    2    3 …?   “42” is...